7 Cara Mengatasi Penyakit Gout

7 Cara Mengatasi Penyakit Gout

Gout adalah bentuk arthritis biasa & kompleks yang boleh menjejaskan sesiapa sahaja. Ia boleh menyerang secara tiba-tiba, sakit teruk, keradangan, kemerahan, bengkak dan kelembutan pada sendi.

Apakah itu Gout?

Sebagaimana yang semua tahu buah pinggang berperanan untuk menapis darah dan menyingkirkan asid urik melalui air kencing.

Namun bagi pesakit gout, asid urik tidak mampu disingkirkan sepenuhnya, maka lama-kelamaan paras asid urik di dalam darah akan meningkat.

Seterusnya asid urik ini akan mendap di bahagian sendi terutamanya di bahagian sendi besar. Biasanya mendapan berlaku pada sendi ibu jari namun ia juga boleh berkumpul di bahagian sendi yang lain seperti di bahagian belakang, lutut, buku lali,  kaki,  pergelangan tangan, siku dan jari.

Asid urik boleh mengakibatkan keradangan pada sendi dan masa inilah serangan gout berlaku. Pesakit mula berasa sakit sehingga tidak boleh menggerakkan sendi yang terlibat.

Kebiasaannya serangan pertama kali berlaku kepada individu yang berumur dalam lingkungan 40 hingga 50 tahun.

Walau bagaimanapun semua peringkat umur termaksud remaja juga boleh diserang oleh penyakit ini.

Apakah Faktor Yang Boleh Menyumbang Kepada Penyakit Gout?

Apakah Kronologi Perkembangan Gout?

Jom lihat  kronologi perkembangan gout yang sangat menyedihkan.

Faktor 3: Gaya Hidup

Gaya hidup yang tidak sihat seperti tidak bersenam, ambil makanan yang tidak seimbang, makan makanan segera, makanan bergoreng, minuman bikarbonat, makanan manis dan banyak lagi adalah penyumbang utama kepada obesiti. Atas alasan kesibukan bekerja, ramai yang tiada masa untuk beriadah. Kebanyakan kita lebih suka habiskan masa di depan tv atau di smartphone.

Ok, sekarang kita dah tahu sedikit sebanyak antara faktor yang menyebabkan berat badan berlebihan ini. Jadi, apa solusinya?

Kat sini saya nak share cara atau TIPS bukan magik untuk kurangkan berat badan !

Tips 7: Detox Toksin Dalam Badan

Manusia dicipta dengan sebaik-baik ciptaan. Badan kita sudah diciptakan dengan system detoks yang sempurna. Apa yang kita perlukan adalah bantuan kepada sistem detoks badan kita sebab sistem detoks badan berbeza pada setiap manusia. Ada yang mampu beroperasi dengan sempurna, ada juga sebaliknya.

Sistem detoks boleh dibantu dengan pengambilan makanan yang sihat atau pengambilan Supplemen semulajadi yang sudah terbukti berkesan seperti Shaklee.

Saya nak suggest beberapa Supplemen yang mungkin boleh anda consider untuk membantu anda menurunkan berat badan.

Bagaimana Set Kurus Shaklee bertindak?

Di dalam set kurus Shaklee ini secara asasnya bertindak dalam 3 cara untuk menurunkan berat badan. Iaitu:

1) DETOX – Alfalfa atau Herb Lax

Merangsang proses pencernaan agar menyingkirkan toksin yang terkumpul dalam badan. Melegakan sembelit kerana herb lax juga merupakan pelembut najis. Tidak sesuai untuk ibu yang menyusukan anak untuk mengelakkan bayi dari cirit birit.

2) MEMBAKAR – Lecithin atau Omega Guard

Menyingkirkan lemak dari makanan yang kita ambil dengan memecah dan menyingkirkan lemak tersebut. Membersihkan salur darah dari lemak dan kolestrol yang melekat di saluran darah.

3) MEMBINA – Cinch Shake Mix atau ESP Protein 

Mengelakkan kulit dari menggeleber dan membekalkan protein dalam badan. Membina otot supaya bentuk badan anda menjadi cantik dan menawan

Set kurus Shaklee ini secara asasnya bertindak dalam 3 cara untuk menurunkan berat badan

TESTIMONI PENGGUNA:

Kalau saya, saya suka bawa Lecithin sekali ke mana-mana. Sebelum makan macam-macam boleh terus telan, bagi bakar lelemak yang dah masuk.

Kesimpulan

Begitulah beberapa tips yang mudah untuk anda ikuti. Sebenarnya kalau nak tuliskan tips kurangkan berat badan memang tak cukup satu entry. Tak kira apa tips sekalipun yang paling penting adalah kesungguhan dan disiplin kita untuk mengamalkan tips-tips tersebut.

Jika anda dapat mengikuti dengan baik segala cara ini, insyaAllah anda akan dapat melihat kesan seperti yang diharapkan.

Tip kuruskan badan ini bukan sahaja berkesan untuk diamalkan, malah selamat kepada tubuh anda.

Why Choose Shaklee ?

Kesimpulan

Begitulah beberapa tips yang mudah untuk anda ikuti. Sebenarnya kalau nak tuliskan tips kurangkan berat badan memang tak cukup satu entry. Tak kira apa tips sekalipun yang paling penting adalah kesungguhan dan disiplin kita untuk mengamalkan tips-tips tersebut.

Jika anda dapat mengikuti dengan baik segala cara ini, insyaAllah anda akan dapat melihat kesan seperti yang diharapkan.

Tip kuruskan badan ini bukan sahaja berkesan untuk diamalkan, malah selamat kepada tubuh anda.

INGIN MENCUBA PRODUK TERBAIK SHAKLEE?

ESP Mixed Soy Protein

RM161.25

Cinch® Mixed Soy Protein Shake
OmegaGuard™

RM136.25

Alfalfa Complex

RM57.50RM102.50

Herb-Lax™

Nak saya bantu anda ?

SEBARANG  KEMUSYKILAN ATAU INGINKAN MAKLUMAT LANJUT SILA HUBUNGI SAYA

Your Shaklee Independent Distributor

Fadzli / Farah Aersid

♥ SMS | Call | Whatsapp : 016-9210042 / 016-9960209
♥ Shaklee ID : 1665070

C.O.D: Batu Caves > Gombak Selayang Rawang Kepong Ampang KL

PENGEPOSAN: Seluruh Malaysia

ATAU

Nak lebih Jimat?
Nikmati diskaun dari 15%-25% jika  mendaftar sebagai ahli Shaklee hari ini. Hanya RM 35 untuk keahlian Seumur hidup.

Kedai Nutrisi

See all author post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.