Tips Yang Proven & Mudah Untuk Kurangkan Berat Badan

Tips Yang Proven & Mudah Untuk Kurangkan Berat Badan

Masalah Berat Badan Merupakan Salah Satu Masalah Yang Sangat Besar Terutamanya Kaum Wanita.

Tidak dinafikan, berat badan sangat mempengaruhi keyakinan diri seseorang. Apa tidaknya, bagi yang menghadapi situasi ini mesti hilang rasa yakin tu. Lagi parah kalau ada yang kena body-shaming.

Ok, yang itu sudah satu hal. Yang paling merisaukan adalah berat badan yang berlebihan adalah punca kepada banyak penyakit, contohnya tekanan darah tinggi, strok, sakit jantung dan macam-macam lagi.

Saya percaya, anda yang dah masuk kat blog ini mesti tengah mencari solusi yang paling berkesan kan. Mungkin anda dah sedar tentang masalah yang akan timbul akibat berat badan yang berlebihan.

Di Malaysia melalui National Health Morbidity Survey yang di jalankan pada tahun 2011 mencatatkan 15.1% rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas adalah obese. Ini menunjukkan peningkatan berbanding dengan 14% pada tahun 2006. Ini bermakna seramai 2.6 juta populasi dewasa di Malaysia adalah obese menjadikan Malaysia negara tertinggi mempunyai kadar obesiti di kalangan negara-negara asia tenggara.

Oleh kerana kadar obesiti yang tinggi dan penyebab kepada penyakit-penyakit kronik, saringan obesiti hendaklah di jalankan di premis kesihatan terutamanya di premis kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia. (Rujukan: portal MyHealth)

Jangkaan kenaikan kes Diabetes seluruh dunia menjelang 2040

Seramai 2.6 juta populasi dewasa di Malaysia adalah obese menjadikan Malaysia negara tertinggi mempunyai kadar obesiti di kalangan negara-negara Asia Tenggara.
____________

Tapi kena ingat, untuk kurangkan berat badan ini tak ada magik pun yang boleh selesaikan masalah anda dalam tempoh yang singkat melainkan akan memudaratkan anda di kemudian hari.

Obesiti menyumbang kepada banyak penyakit kronik yang boleh membawa kematian atau morbidity. Penyakit-penyakit ini boleh merendahkan kualiti hidup pesakit. Antara penyakit-penyakit yang disebabkan oleh obesiti:

First sekali kita kena tahu punca atau faktor yang menyebabkan berat badan berlebihan:

Faktor 1: Keturunan atau Genetik

Tahukah anda, kemungkinan untuk anak-anak mendapat berat badan yang berlebihan adalah 80% jika ibu bapanya mempunyai masalah berat badan berlebihan. Ia juga selalunya dikaitkan dengan gaya pemakanan yang diambil oleh keluarga itu. Sebenarnya alasaan genetik keluarga ini adalah tidak kukuh kerana ianya berbalik kepada kesedaran seseorang tentang bahaya berat badan berlebihan.

Faktor 2: Ilmu atau Maklumat Pemakanan

Pemakanan merupakan faktor terpenting dalam menyumbang kepada masalah ini. Sebenarnya masalah utama bukan pada pemakanan tapi pada bagaimana kita menguruskan pemakanan kita. Berapa ramai yang sedar tentang kalori pemakanan? Barapa ramai yang tahu jumlah kalori yang perlu dibakar untuk setiap sesuatu makanan? Sebenanrya, sifirnya sungguh mudah iaitu calorie in Vs calorie out kena seimbang.

Faktor 3: Gaya Hidup

Gaya hidup yang tidak sihat seperti tidak bersenam, ambil makanan yang tidak seimbang, makan makanan segera, makanan bergoreng, minuman bikarbonat, makanan manis dan banyak lagi adalah penyumbang utama kepada obesiti. Atas alasan kesibukan bekerja, ramai yang tiada masa untuk beriadah. Kebanyakan kita lebih suka habiskan masa di depan tv atau di smartphone.

Ok, sekarang kita dah tahu sedikit sebanyak antara faktor yang menyebabkan berat badan berlebihan ini. Jadi, apa solusinya?

Kat sini saya nak share cara atau TIPS bukan magik untuk kurangkan berat badan !

Tips 1: Mindset atau Niat kena betul

Sebenarnya mindset atau niat ni benda paling penting. Nampak macam simple je kan? Tapi sangat penting untuk ‘mengajak’ diri kita sama-sama membantu dalam menyelesaikan masalah ini.

Anda mesti pernah berpuasa Ramadan kan? Tapi sebab apa kalau nak puasa selain bulan Ramadan susah sangat? Sebabnya adalah tiap malam anda dah pasang niat yang anda nak berpuasa esok harinya. Jadi, badan kita akan ikut arahan minda atau niat kita itu.

So, sekarang ni anda perlulah letakkan BIG why sebab apa anda nak kurangkan berat badan. Mungkin sebab nak berkahwin, nak jaga kesihatan atau nak nampak cantik.

Tips 2: Rancang Pemakanan Anda

Kurangkan pengambilan karbohidrat, sebaliknya lebihkan pengambilan protein. Proses ini perlukan latihan yang dilakukan dalam beberapa hari. Pengambilan karbohidrat yang kurang boleh mengurangkan berat air dalam tubuh. 

Banyakkan pengambilan protein tanpa lemak seperti daging tanpa lemak, seafood, ikan, bijirin, soya dan sayur-sayuran. Anda akan rasa cepat kenyang dengan pengambilan protein. Kini, pelbagai supplemen yang kaya dengan protein tanpa lemak juga boleh didapati dengan mudah.

ESP Shaklee: kaya dengan sumber protein semulajadi

Tips 3: Makanan Yang Sebenar (Real-Food) Vs. Makanan Yang Telah Diproses (Processed-Food)

Makanan yang sebenar ialah makanan yang paling hampir dengan bentuk asal makanan tersebut. Dalam kata mudahnya ia tidak diproses, bebas bahan kimia dan kaya dengan nutrisi. Makanan ini adalah sihat, selamat dan mengandungi fiber yang tinggi. Manakala makanan yang telah diproses adalah sebaliknya. Sebagai contoh, daging ayam adalah real-food, nugget ayam adalah processed food. Buah epal adalah real-food, jus epal adalah processed-food.

Tips 4: Kurangkan Pengambilan Kalori Berlebihan

Pengambilan kalori harian yang ideal adalah berbeza-beza bergantung pada usia, metabolisme dan tahap aktiviti fizikal. Secara amnya, pengambilan kalori harian yang disyorkan adalah 2,000 kalori sehari untuk wanita dan 2,500 untuk lelaki.

Semakin kurang anda mengambil kalori, semakin mudah berat badan anda dikurangkan.

Macam mana nak semak kandungan kalori makanan? Mesti anda perasan di bungkusan makanan ada tertulis kcal kan? Kilojoules (kJ) adalah sama dengan kilokalori dalam Sistem Unit Antarabangsa, dan anda akan melihat kJ dan kcal pada label pemakanan. Sukatan 4.2kJ bersamaan dengan kira-kira 1 kcal. Jadi, anda boleh semak sendiri berapakah kalori yang anda dah ambil seharian.

Atau untuk lebih mudah, anda boleh download pelbagai jenis Applikasi di smartphone contohnya Aplikasi Calorie Counter. Boleh juga gunakan BMR Calculator ini.

Tips 5: Bersenam atau Bersukan

Senaman atau aktiviti riadah adalah untuk memudahkan proses membakar kalori. Kerapkan membuat senaman ringan selama 30 minit setiap hari. Yang paling penting adalah anda enjoy semasa buat senaman, jangan rasa terpaksa atau stress.

Aktiviti harian anda juga boleh dikategorikan sebagai senaman yang boleh membakar kalori seperti menaiki tangga, berjalan, mencuci baju, membersihkan rumah dan sebagainya.

Tips 6: Intermittent Fasting (Berpuasa Sekejap)

Intermittent Fasting (IF) merupakan sebuah diet yang berkonsep mengatur pola makan anda mengikut jadual yang tertentu. Menggunakan kaedah puasa sebagai medium utama diet, ia bukan sahaja menarik minat ramai individu beragama Islam malah individu beragama lain.

Diet IF hanya memerlukan pengaturan tempoh waktu makan (4 – 16 jam) dan waktu berpuasa (8 – 24 jam) mengikut tahap dan kesesuaian setiap individu. Bukan itu sahaja, malah tidur juga boleh dikira sebagai tempoh berpuasa. Ini menyebabkan ramai yang tertarik dan beranggapan konsep IF lebih sesuai dan mudah untuk diamalkan.

IF akan membahagikan rutin seseorang kepada dua tempoh waktu. Tempoh waktu itu terdiri dari fasa makan dan fasa berpuasa. Tidak ada menu Intermittent Fasting yang khusus, namun anda amat disarankan untuk mengambil makanan yang sihat dan seimbang. Selain itu, anda juga perlu bersenam, bersukan, berkebun atau melakukan aktiviti fizikal yang lain agar kekal sihat dan cergas. 

Cara Amalan IF:

Bagi tempoh fasa berpuasa, 

  • Waktu tidur (8 jam) boleh dikira sebagai tempoh fasa berpuasa. 
  • Anda hanya boleh minum air masak, teh hijau, teh dan kopi yang tidak mengandungi susu mahupun gula. 
  • Sesetengah kaedah akan menghadkan jumlah kalori harian anda.
  • Anda digalakkan untuk meneruskan aktiviti harian seperti biasa.

Bagi tempoh fasa makan,

  • Anda digalakkan untuk makan dan minum sebanyak 3 kali/sesi dalam tempoh 4-16jam tersebut.
  • Makanan dan minuman yang sihat dan seimbang perlu diutamakan (i.e. salad & Jus buah-buahan)
  • Anda digalakkan untuk menjauhi makanan & minuman yang tinggi kandungan gula, garam, lemak dan minyak. 
  • Anda digalakkan untuk menjauhi makanan & minuman yang diproses dari kilang*.

Namun, bagi seorang Muslim lebih baik amalkan puasa sunat. Selain dapat sihat, pahala pun dapat.

(*sumber:https://www.doctoroncall.com.my/health-centre/nutrisi/intermittent-fasting-malaysia)

Ini menyebabkan ramai yang tertarik dan beranggapan konsep IF lebih sesuai dan mudah untuk diamalkan.

Tips 7: Detox Toksin Dalam Badan

Manusia dicipta dengan sebaik-baik ciptaan. Badan kita sudah diciptakan dengan system detoks yang sempurna. Apa yang kita perlukan adalah bantuan kepada sistem detoks badan kita sebab sistem detoks badan berbeza pada setiap manusia. Ada yang mampu beroperasi dengan sempurna, ada juga sebaliknya.

Sistem detoks boleh dibantu dengan pengambilan makanan yang sihat atau pengambilan Supplemen semulajadi yang sudah terbukti berkesan seperti Shaklee.

Saya nak suggest beberapa Supplemen yang mungkin boleh anda consider untuk membantu anda menurunkan berat badan.

Bagaimana Set Kurus Shaklee bertindak?

Di dalam set kurus Shaklee ini secara asasnya bertindak dalam 3 cara untuk menurunkan berat badan. Iaitu:

1) DETOX – Alfalfa atau Herb Lax

Merangsang proses pencernaan agar menyingkirkan toksin yang terkumpul dalam badan. Melegakan sembelit kerana herb lax juga merupakan pelembut najis. Tidak sesuai untuk ibu yang menyusukan anak untuk mengelakkan bayi dari cirit birit.

2) MEMBAKAR – Lecithin atau Omega Guard

Menyingkirkan lemak dari makanan yang kita ambil dengan memecah dan menyingkirkan lemak tersebut. Membersihkan salur darah dari lemak dan kolestrol yang melekat di saluran darah.

3) MEMBINA – Cinch Shake Mix atau ESP Protein 

Mengelakkan kulit dari menggeleber dan membekalkan protein dalam badan. Membina otot supaya bentuk badan anda menjadi cantik dan menawan

Set kurus Shaklee ini secara asasnya bertindak dalam 3 cara untuk menurunkan berat badan

KEBAIKAN DAN KELEBIHAN SET KURUS SHAKLEE:
TESTIMONI PENGGUNA:

Kalau saya, saya suka bawa Lecithin sekali ke mana-mana. Sebelum makan macam-macam boleh terus telan, bagi bakar lelemak yang dah masuk.

Kesimpulan

Begitulah beberapa tips yang mudah untuk anda ikuti. Sebenarnya kalau nak tuliskan tips kurangkan berat badan memang tak cukup satu entry. Tak kira apa tips sekalipun yang paling penting adalah kesungguhan dan disiplin kita untuk mengamalkan tips-tips tersebut.

Jika anda dapat mengikuti dengan baik segala cara ini, insyaAllah anda akan dapat melihat kesan seperti yang diharapkan.

Tip kuruskan badan ini bukan sahaja berkesan untuk diamalkan, malah selamat kepada tubuh anda.

Why Choose Shaklee ?

Kesimpulan

Begitulah beberapa tips yang mudah untuk anda ikuti. Sebenarnya kalau nak tuliskan tips kurangkan berat badan memang tak cukup satu entry. Tak kira apa tips sekalipun yang paling penting adalah kesungguhan dan disiplin kita untuk mengamalkan tips-tips tersebut.

Jika anda dapat mengikuti dengan baik segala cara ini, insyaAllah anda akan dapat melihat kesan seperti yang diharapkan.

Tip kuruskan badan ini bukan sahaja berkesan untuk diamalkan, malah selamat kepada tubuh anda.

INGIN MENCUBA PRODUK TERBAIK SHAKLEE?

ESP Mixed Soy Protein

RM161.25

Cinch® Mixed Soy Protein Shake
OmegaGuard™

RM136.25

Alfalfa Complex

RM57.50RM102.50

Herb-Lax™

Nak saya bantu anda ?

SEBARANG  KEMUSYKILAN ATAU INGINKAN MAKLUMAT LANJUT SILA HUBUNGI SAYA

Your Shaklee Independent Distributor

Fadzli / Farah Aersid

♥ SMS | Call | Whatsapp : 016-9210042 / 016-9960209
♥ Shaklee ID : 1665070

C.O.D: Batu Caves > Gombak Selayang Rawang Kepong Ampang KL

PENGEPOSAN: Seluruh Malaysia

ATAU

Nak lebih Jimat?
Nikmati diskaun dari 15%-25% jika  mendaftar sebagai ahli Shaklee hari ini. Hanya RM 35 untuk keahlian Seumur hidup.

Kedai Nutrisi

See all author post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.